Logo: Unikabeton, link til forsidenLogo: Unikabeton, link til forsiden
Unikabeton
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Unikabeton 

Unikabeton

Dette dokument ligger i vores arkiv. Bemærk venligst, at dokumentet kan indholde informationer, der ikke længere er aktuelle.

Udviklingen inden for støbning af betonkonstruktioner har ikke oplevet væsentlig fornyelse siden byggeriets industrialisering i den første halvdel af det 20. århundrede. Støbeformene tilvirkes stadig i tunge materialer i en håndværksbaseret proces, som både er tidskrævende og dyr. Ved fremstilling af unikke betonkonstruktioner kan formarbejdet beløbe sig helt op til 75% af salgsprisen.

Den herskende betonarkitektur er derfor ofte præget af standarder og repetitioner og kan ikke leve op til kravet om en mere spændende og individuel arkitektur.

Udfordringen er at give mulighed for en mere spændende og individuel arkitektur i et realistisk omkostningsniveau. Det skal ske ved at udvikle en mere effektiv proces for støbning af betonkonstruktioner, end den der findes på markedet i dag.

Målet med Unikabeton har været at konstruere alternative støbeforme ved hjælp af robotter og designe beton til selv at flyde ud i formerne og på den måde producere betonkonstruktioner efter arkitektens anvisninger.

Projektet, som samlede førende dansk ekspertise inden for arkitektur, betonteknologi og robotteknologi, var et 3-årigt projekt støttet af Højteknologifonden.

Se film om projektet Unikabeton:

 

Se video, der viser det overordnede princip i Unikabeton: 

DownloadRobotter beton og arkitektur (5,2 MB)

Hør radio-udsendelse:

"Rundt om Viden" fra JP-Radio

 

Foto af unik betonkonstruktion samt to tegninger af blandeproces og fræsning ved hjælp af robot af en sådan unik konstruktion